Si Romania in UE… Dar ce s-a schimbat?

In 2007, in sfarsit, si Romania a intrat printre statele UE, iar ceea ce a insemnat pentru economia romana si pentru agricultura ei, nici nu indraznesc sa formulez o teorie. Asa cum nu indraznesc sa cuget asupra traditiilor trasmise oral de secole. Vreau totusi sa ma opresc asupra schimbarilor ce s-au petrecut in sanul emigratilor, in deosebi a romanilor din Italia.

Locul de munca si posibilitatea de a muncii – in fond, ceea ce ne impinge pe multi sa parasim meleagurile mioritice.

Ce s-a schimbat dupa 2007?

Raspunsul e la fel de scurt ca si intrebarea: mai nimic. Trebuie inca sa declaram prezenta pe teritoriul italian in timp maxim de 8 zile lucratoare, sa specificam cine ne gazbuieste si cu ce bani traim, deci la fel ca si inainte cand puteam lasa patria pentru un concediu de 3 luni daca aveam banutii in buzunar.

Fara indoiala, se ramane cu gura cascata in fata urmatoarei situatii:
domna de circa 40 de ani, in Italia, gaseste un loc de munca la ingrijirea unui batran. E fericita, cu criza ce biciue Europa, ii pare aproape incredibil. Mai mult, familia ii ofera contract de munca regular. Doamna de circa 40 de ani, nu mai sta in piele de cat noroc a dat peste ea. In fond, venise in Italia cu intentia de a pune doi bani la ciorap si un loc de munca ce-i ofera masa si casa (putine cheltuieli de trai) e ceea ce cauta. Fericita merge la primaria oraselului sa se informeze despre actele necesare. Se deschide cerul in doua si cad toti sfinti peste biata femeie. Ca sa poata semna contractul trebuie sa aiba resedinta, iar ca sa obtina resedinta trebuie sa aiba un contract si un venit minim pe an. La inceput crede ca e vina italienei subrede de asta nu a inteles bine sensul frazei rostite de functionara statala. Cum e posibil asa ceva?

Mister.

Solutia, gasita cu mult chin si dupa mii de pelegrinari de la un oficiu la altul, este urmatoarea, sau mai bine spus sunt doua:
1. Sindicat (es. Coldiretti sau altele), contractul vine semnat prin sindicat si asa se obtine resedinta.
2. Un suflet bun (roman sau italian) prezinta o declaratie de ospitalitate oferind o resedinta provizorie. Apoi contractul si resedinta stabila.

Informatii detaliate sunt disponibile in toate primariile atat despre sindicatele ce se ocupa de aceste probleme cat despre suma minima pentru obtinerea resedintei. Atentie: in anumite cazuri (primarii) un servici part-time nu este suficient ca venit pentru obtinerea resedintei, cereti informatii la ghiseurile primarie unde va gasiti sau aveti intentia de a va stabili/lucra.

Mult succes in deslusirea misterelor birocratiei italiene.

Anunțuri

Etichete: , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: