Documente de calatorie

Deseori, in deosebi in Italia, informatiile despre documente si burocratie in general sunt circumscrise intr-o negura totala. Consulatul roman di Torino are ideile sale, cel din Milano tot ale sale, fara sa se intalneasca unele cu celelalte.

Informatiile obtinute de la Consulatul Roman din Torino, cu privire la actele necesare pentru transportul unui minor de 14 in Romania insotit de parintele cetatean roman, sunt inspaimatatoare. In primul rand, pentru acest consulat, copilul are dubla cetatenie, desi nimeni nu a inregistrat nasterea sa in dosarele romanesti. Iar in ceea ce priveste titlul de calatorie pare un lucru deosebit de dificil, intru-cat, pentru ei, copilul calatoreste in baza legilor din ambele state. Nimic mai fals, ar parea. Copilul, atat timp cat parintii nu au declarat si inresitrat nasterea in Romania, este cetatean italian, si doar italian (in acest caz), iar titlul de calatorie necesar este un pasaport pentru minori di 15 ani.

Citez textual: „In privinta copilului lucrurile sunt mai complicate, acesta fiind in primul rand roman si nu italian! Are certificat de nastere romanesc? Copilul are 2 cetatenii (romana+italiana) si poate circula dupa legea romana sau legea italiana, cu documentele corespunzatoare.”

Milano, in schimb, este de o alta parere.

Citez textual: „Pentru a merge in Romania cu copilul,aveti nevoie de titlu de calatorie pentru copil. Documentele necesare sunt: o fotografie a copilului, certificatul de nastere italian in care sunt mentionati partintii copilului, pasapoartele parintilor/cartile de identitate romanesti.   ( daca tata nu este inscris pe documentul de nastere al copilului, numai pasaportul mamei ) si 55 de euro taxe consulare.Poate veni unul din parinti cu toate actele.
Titlul de calatorie se obtine in aceeasi zi si este valabil 30 de zile. Nu este necesara prezenta copilului la consulat.”

Ambele informatii sunt gresite, pare, intru-cat unicul act necesar este pasaportul.

Iata raspunsul de la Questura (brosura informativa):

(Cetateni italiani) Nu este mereu necesar de pasaport pentru a merge in strainatate! Este suficient Buletinul de identitate valid pentru strainatate. Iata cateva dintre aceste tari: Austria, Belgia, Franta, Croatia, Slovenia, ecc. Tarile UE (esclusa Romania pentru care este specificat: doar pentru sederi pana la 30 zile – solo per soggiorni fino a 30 giorni).

Iata cum revolva misteriosul caz Questura:

1. timbru guvernativ in valoare de 40.29 Euro

2. doua fotografii format buletin

3. varsamant de 44.66 Euro pentru pasaport de 36 pagini

4. formular de cerere

5. un document valabil pentru identificare

6. formular cu semnatura parintelui in cazul in care copilul nu este insotit si de acesta.

Circa doua saptamani si copilul poate insotii parintii in Romania sau orice alta tara, pasaportul fiind valabil, de regula, 10 ani.

O cheltuiala de 80 Euro, dar un document valabil pentru, aproape, orice tara, iar nu 55 Euro (taxe consulare) pentru un document valabil doar pentru Romania.

Reclame

Etichete: , ,

26 răspunsuri to “Documente de calatorie”

 1. Adrian Says:

  Buna ziua,
  as vrea sa intreb…pana la urma care este varianta cea mai ” fara probleme”. Impartasesc aceeasi opinie cu dvoastra si oricum doar pentru a nu le da satisfactie hotilor astia de la consulatul roman din Torino as vrea sa-i fac copilului, in varsta de 6 luni, acel buletin valid pentru strainatate, insa am un dubiu: nu e ca aceasta solutie se adreseaza doar parintilor cetateni italiani?
  Ar fi bine sa fie si pentru noi dat fiind faptul ca , copilul este nascut in Italia, am putea in felul asta sa evitam sa platim un titlu de calatorie despre care nici ei nu stiu in care din tarile de tranzit este valabil – asa ca risti sa prinzi vreun politai ungur pentru care documentul platit 55 de euro nu are nici o valoare 😦

 2. irinaturcanu Says:

  Am anumite noutati, in realitate pentru Romania este necesar inca pasaportul. Copilul este cetatean italian daca a fost inregistrat doar in Italia, iar unul din parinti este italian. Poate capata si cetatenia romana doar in cazul in care este facuta cerere de catre parinti.
  Copilul poate circula si nimeni nu poate spune nimic pentru ca circula in functie de legile italiene.
  Hotii de la consulat ar trebui sa o mai inceteze si sa informeze populatia.
  Un salut,
  Irina

 3. irinaturcanu Says:

  Gentil Adrian,
  desi copilul este nascut in Italia, daca ambi parinti sunt romani, el capata cetatenia parintilor, poate deveni cetatean italian dupa 5 ani, daca parintii fac cerere (asta eate posibil din 2000 circa). Asadar, ceea ce are nevoie copilul pentru a iesi din tara este stabilit de consulatul (guvernul) roman. Oricum documentul de calatorie valid este pasaportul, imputernicire din partea parintilor, facuta prin consulat, in cazul in care minorul este insotit de unul sau nici unul dintre parinti.

 4. radu Says:

  ce e de facut in situatia urmatoare? :
  copilul este nascut in italia recunoscut de ambii parinti de cetatenie romanca dar necasatoriti …acum tatal e in romania iar mama in italia cu copilul si ar vrea sa vina in romania singura cu copilul dar nu stie exact ce acte sunt strict necesare pt a nu avea surpriza de a fi intoarsa de la granita…cine ma poate ajuta??? urgent

 5. irinaturcanu Says:

  Nu sunt o experta, asa ca este cu siguranta mai bine sa sunati la politia frotierei din Romania. Ceea ce stiu este:
  1. copilul are nevoie de pasaport pentru a calatori, fiind cetatean roman, acesta se poate prin consulatul roman din Milano sau Torino. (oricum Politia de frontiera da aceste informatii)
  2. in cazul in care este minor, are nevoie de o imputernicire din partea parintelui care NU insoteste copilul – autentificata de notar si consulatul roman.
  Daca nu reusesti sa gasesti numarul Politiei de Frontiera, iti trimit mesaj privat cu numarul, ok?
  Sper sa-ti fi fost de ajutor.
  Pe curand,
  Irina

 6. adriana Says:

  eu am o fetita de 4 ani neipliniti.Tatal este italian si vara asta vrem sa mergem in romania. Am fost la primaria din orasul unde stam si am fost trimisa la Questura din Frascati pentru eliberarea unui certificat de calatorie pentru fetita. Surpriza mea a fost cand la questura am fost informata ca Romania nu accepta certificatul italian , deci trebuie sa ma prezint la ambasada Romana din roma pentru alte acte. Intrebarea mea este: pot merge in romania cu fetita si sotul numai cu certificatul de la questura? sau risc sa nu pot intra in romania?

 7. irinaturcanu Says:

  Adriana,
  Romania nu face inca parte din statele in care minorii pot sa calatoreasca doar cu Buletin pentru minori sau certificat de calatorie. Este inca necesar pasaportul. Fiind copilul de cetatenie italiana (tatal italian si nascut in Italia), trebuie sa mergeti la questura si sa cereti pasaportul individual pentru minor trecand pe acest document cine insoteste copilul.
  Cereti la questura materialul informativ despre tarile intrate in UE in 2007. Oricum, pasaportul ramane documentul cel mai util si sigur pentru calatorii in afara hotarelor.
  Pasaportul este eliberat in timp de 2 saptamani.

 8. interesantul05 Says:

  salut as vrea si eu sa stiu buletinul romanesc inlocuieste pasaportul poate cineva sa ma asume doar cu buletinul romanesc va multumesc anticipat va rog sa nu mai fac pasaportul

  • irinaturcanu Says:

   Interesantul05,
   nu stiu daca am inteles bine intrebarea. Buletinul romanesc este un document valid pentru a intra in Italia. Dupa 2007, pentru cetatenii romani in cautare de munca, lucrurile nu s-au scmibat foarte mult. Mai exact: trebuie declarata prezenta pe teritoriul italian in timp de 8 zile lucratoare (ca si inainte), declarat unde locuieste si prin ce metode se intretine, sau cine il gazduieste. Pentru contract de munca (buletinul este un document valid) trebuie sa aiba o resedinta. Problema este ca pentru resedinta este necesar ca cetateanul roman in Italia sa aiba un venit minim pe an. Un caine ce se musca de coada.
   In acest caz, solutiile sunt doua: sindicat (ex. Coldieretti sau altele) sau declaratia de ospitalitate de catre un italian sau un roman cu resedinta si posibilitatea efectiva de a gazdui. Cu acest document si buletinul de identitate valabil, se poate semna un contract de munca.
   Sfatul meu este, sa va apleati la unul din sindicatele de pe teritoriul pe care va gasiti, si sa cereti ulterioare informatii si, eventual, un ajutor concret. De obicei, sunt organe ce se ocupa de probleme de genul asta, asa va pot lamuri si circa buletinului/pasaportului.

 9. mihaela Says:

  eu totusi nu am inteles…eu as vrea sa stiu altceva…..daca parintii sunt romani si nu au pasapoarte,calatoresc doar cu buletinul si au un copil nascut in italia….de ce au nevoie pt a calatorii cu copilul in romania?astept un raspuns urgent

 10. nela trifu Says:

  buna ,eu sunt an italia am baiatul de 12 ani an romania sa poata veni cu sotul meu an italia si sa se antoarca cu mine an romania ,ce acte trebuie sa fac???”

  • IrinaTurcanu Says:

   Buna,
   copilul are nevoie de pasaport (romanesc bineinteles, el calatorind in functie de legile Romaniei) si de un act prin notariat care sa demostreze acordul mamei la iesirea din tara a copilului insotit de tata. Acelasi tip de document (prin notariat) este necesara si mamei minorului. Va sugerez, oricum, sa cereti informatii precise la Politia de Frontira Romana. Sunt gentili, disponibili si competenti.

 11. D Violeta Says:

  Buna,
  As vrea sa stiu ca daca un minor are Document de calatorie trebuie sa fie infostit de unu din parinti sau de o persoana care are 18 ani? Persoana de 18 ani ii trebuie procura ceva?
  Astept un raspuns urgen.Multumesc.

  • IrinaTurcanu Says:

   E suficient ca cel ce insoteste minorul sa aiba cel putin 18 ani si semnatura ambilor pariti a minorului, facuta prin notar. Actul trebuie sa atesteze ca parintii au incredintat minorul celui ce il insoteste. Cereti, oricum, clarificari exacte politiei de frontiera.
   O seara buna.

 12. marcolino Says:

  buna,as vrea sa stiu daca se poate obtine un titlu de calatorie pt fiul meu minor daca cartea de identitate a mamei a expirat si numai tatal are actele valabile,atat eu cat si sotul suntem cetateni romani,va rog sa imi raspundeti,multumesc

 13. simona Says:

  buna ziua am un bebelus de 4 luni si vreau sa plec in romania dar fara tata.ce documente imi trebuie sa plec cu avionu.multumesc astept raspuns.

  • IrinaTurcanu Says:

   Buna ziua, din pacate imi dati prea putine informatii. Copilul e cetatean roman sau italian? Daca e roman, are nevoie de pasaport si imputernicire de la parintele ce nu-l insoteste. Daca e italian, doar pasaport, unde vin trecute persoanele ce-l pot insoti.
   Informatii detaliate le gasiti sunand la politia de frontiera romana.

 14. OPRISAN RAUL COSMIN Says:

  buna ziua, am o nelamurire si sper sa ma ajutati dvs, acum 2 zile am fost la consulatul roman la Roma pentru a elibera fetitei mele de 2 anisori certificatul de nastere romanesc, ea fiind nascuta in italia, de parinti romani dar necasatoriti, acum doresc sa ii scot pasaportul individual, binenteles dupa ce e gata certificatul, intrabarea mea este: dupa ce e gata si pasaportul, tatal poate calatori cu fetita, fara mama si invers? fara a mai fi nevoie de alte imputerniciri ?
  VA MULTUMESC

  • IrinaTurcanu Says:

   Buna ziua,
   fiind cetatean roman, pe langa pasaport, are nevoie de imputernicire din partea parintelui ce nu insoteste minorul.
   Informatii detaliate le gasiti sunand la politia de frontiera romana, precum si la cea aeroportuala.

 15. Ignat Doru Says:

  buna ziua
  o intrebare
  poate calatori un minor (copil de 8 ani ) cu pasaport , fara parinti , cu avionul dinspre Italia spre Romania impreuna cu fratele tatalui adult, fara procura ?
  reintoarcerea se va face cu parintii care ulterior se vor deplasa in Romania cu masina,
  multumesc
  nu vor fi probleme cu intrarea in tara sau plecarea din italia(aeroport)?
  multumesc

  • IrinaTurcanu Says:

   buna ziua,
   daca este cetatean roman, atunci este nevoie de procura.
   Sfatul meu, oricum, este de a contacta politia de frontiera. Disponibila si in aeroport.

   • Ignat Doru Says:

    ambasada romaniei la milano mi a raspuns ca doar la iesirea din romania e nevoie de procura!!!multumesc oricum

 16. filcu iuliana aurelia Says:

  buna ziua , eu as dori sa merg ptr 1 saptamana in romania , am doua fete una de 15 ani si una de 12 ani amandoua citadine italiane ,de care documente am nevoie : pasaport sau cartea de identitate? multumesc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: